Söndagspasta
Få saker är så gott att äta på söndagkvällarna som just pasta. Det är enkelt, alltid gott och ger en bra start på den kommande veckan. Nej, det är inte GI, men är det någon dag i veckan som man skall äta pasta så är det just söndag. Comfort-food när det är som allra bäst.
Lasagne med doft av Provence
Börja med att sätta på ugnen, 220 grader.
Hacka en gul lök och tre, fyra vitlöksklyftor.
Häll tre, fyra matskedar olivolja i en stor gryta, tillsätt löken och fräs. Inte på för hög värme, löken skall bli mjuk och genomskinlig, inte brännas.
Tillsätt 250-300 gram köttfärs, rör och blanda. Fortsätt till köttfärsen inte ser rå ut längre.
Tillsätt tre rivna morötter, rör och blanda.
Tillsätt 1,5 burk med passerade tomater, fortsätt röra och blanda. (Den återstående halva burken tomat går bra att frysa, häll över i fryspåse)
Dags för kryddning: rejält med torkad rosmarin, 1-2 msk minst. 1 msk torkad timjan. 3-4 lagerblad. en halv msk socker.
Salta och peppra.
Smaka, smaka. Det är kombinationen av rosmarin och morötter som gör den här rätten extra god.
Låt såsen puttra på, allt som allt i 15-20 minuter. Man kan krydda med lite extra tomatpuré om man vill ha mer tomatsmak. En skvätt överblivet rödvin är inte fel, men heller inte nödvändigt.
Under tiden som köttfärssåsen puttrar, gör béchamelsåsen.
Fräs ihop 2 msk smör med 3 msk vetemjöl, tillsätt 4-5 dl mjölk och låt det koka några minuter.
Späd med mer mjölk om det det blir för tjockt. Man kan krydda lite extra med tomatpuré, svartpeppar eller riven muskotnöt. (Och vill man inte göra egen sås finns det färdig att köpa).
Smörj en fyrkantig form, lägg lasagneplattor i botten, sedan ett lager med köttfärssås. Ett ytterligare lager med lasagneplattor ovanpå, sedan ett nytt lager köttfärssås och så vidare.
Det brukar blir tre, fyra lager med lasagneplattor.
Häll över béchamelsåsen.
Lägg ett lager med ostskivor överst, cheddar passar bra.
In i ugnen, 20-25 minuter. Pass på att så osten inte blir bränd.
Medan lasagnen står i ugnen hinner du diska undan och göra en liten grönsallad på exempelvis skivade tomater, lite rödlök och svarta oliver.
Få saker luktar så gott i köket som gratinerad mat. Det doftar hemlagad mat, inte stekos.
Och det bästa av allt, det blir lasagne över att äta efter jobbet nästa dag (och kanske även ytterligare någon dag).
Tänk så lätt det blir att stiga upp på måndag morgon - vetskapen om att hemma i kylen väntar en god och egenhändigt lagad lasagne!
Spagetti med sardeller, vitlök och russin
Den här rätten åt jag första gången på Hotell Bellevue Syrene i Sorrento. Jag blev överförtjust och letade sedan länge efter receptet. Jag har utgått från ett som jag hittade i en av Diana Seeds böcker om pastasåser, men ändrat i proportionerna. Tror att det här är en maträtt du antingen älskar eller avskyr.
Koka spagetti till 3-4 personer enligt instruktionerna på förpackningen.
Hacka 4-5 vitlöksklyftor.
Fräs dem i 4 msk olivolja, men låt inte löken bli brun eller brännas.
Tillsätt 2 burkar sardeller (den sorten där sardellerna är rullade runt kapris), mosa och blanda. Jag brukar hälla bort oljan i burken.
Tillsätt en rejäl näve gula sultanrussin, blanda.
Till sist, när spagettin är klar och du häller av vattnet, tillsätt 2 skivor rostat bröd (eller torra brödskivor), skurna i små tärningar i sardellblandningen.
Rör om så att allt blandar sig och att brödet smulas sönder.
Servera bums. Grunda med en portion spagetti, lägg en stor sked av sardellblandningen ovanpå, blanda och njut.
Min absoluta favorit av de pastarätter jag lagar själv! Jag lyckas ofta äta en tredje portion.
Rosévin är gott till, men också kallt vitt vin, gärna Chardonnay.